Köles csodák (felfújt-Regenor, rántotta, körözött, fasírt)

Egy kis finomság, a Kölesfelfújt a Reg-enor Recepttártól:

Tálalhatod vaníliás vagy fahéjas eritrittel, de grapefruit, cukkini vagy citromlekvárral is...sőt egy tojásos vaníliás mártással lehet, hogy még finomabb
"Fél bögre kölest megmostam, megpirítottam kevés zsíron. Felöntöttem fél bögre kókusz tejjel, egy bögre vízzel.
Lassú tűzön főztem.(nem kell, hogy teljesen elfője a vizes tejet, maradjon tejbe papi állagú).
Közben 3 tojást szétválasztottam a sárgákat kevés Eritrittel habosra vertem, citromhéjat reszeltem bele.
A fehérjéket csipet sóval kemény habbá vertem.
A kihűlt köleshez kevertem egy mokkáskanál szódabikarbónát, a felvert tojássárgákat és a felvert tojásfehérjéket.
Kizsírozott tepsibe öntöttem a masszát, 200-220 fokon készre sütöttem "
Íme a nyálcsurgató finomság:
Egy kis finomság, a Kölesfelfújt a Reg-enor Recepttártól:
Tálalhatod vaníliás vagy fahéjas eritrittel, de grapefruit, cukkini vagy citromlekvárral is...sőt egy tojásos vaníliás mártással lehet, hogy még finomabb
"Fél bögre kölest megmostam, megpirítottam kevés zsíron. Felöntöttem fél bögre kókusz tejjel, egy bögre vízzel.
Lassú tűzön főztem.(nem kell, hogy teljesen elfője a vizes tejet, maradjon tejbe papi állagú).
Közben 3 tojást szétválasztottam a sárgákat kevés Eritrittel habosra vertem, citromhéjat reszeltem bele.
A fehérjéket csipet sóval kemény habbá vertem.
A kihűlt köleshez kevertem egy mokkáskanál szódabikarbónát, a felvert tojássárgákat és a felvert tojásfehérjéket.
Kizsírozott tepsibe öntöttem a masszát, 200-220 fokon készre sütöttem "
Íme a nyálcsurgató finomság:























Köles Rántotta muffinban

Hozzávalók (11 nagy muffinhoz)

175 g főtt köles
130 g kockára vágott cukkini (mehet bele paprika, gomba stb. is)
1/2 (80 g) aprított hagyma
1 (90 g) paradicsom
50 g csökkentett zsírtartalmú sajtkrém (jó hozzá a karfiolsajt is)
4 tojás
1 tk. só
1/2 tk. bors
1/4 tk. őrölt kömény

Elkészítés:

Az összetevőket összekeverni, majd 200 fokos sütőben 30 perc alatt készre sütni.


Köles körözött 

Hozzávalók:

10 dkg köles
1/2 teáskanál Himalája só
1 közepes fej lila hagyma
1 teáskanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt köménymag
1-2 evőkanál bio növényi tejszín
5 dkg libazsír
tisztított víz

Elkészítése:
A kölest kétszeres mennyiségű tisztított vízben fedő alatt puhára pároljuk. Ha kész, félrehúzzuk és megvárjuk míg kihűl.
Közben a zsírt, a köménnyel, a tejszínnel, sóval, paprikával (lehet beletenni más fűszereket is - ez ízlés dolga - én fehér borsot tettem bele) jól összekeverjük.
A kihűlt köleshez adjuk és az apróra vágott lila hagymát is belekeverjük.
Kóstoljuk meg! Ha szükséges, akkor után sózzuk, fűszerezzük.
Tálaláskor apróra vágott petrezselyemmel díszíthetjük.
Pirítóssal kitűnő reggeli, de akár vacsora is lehet.

Húspótlóként: kölesfasírt gombamártással

Hozzávalók:

20 dkg köles
5 dkg kölesliszt
20 dkg vargánya vagy más gomba
10 dkg póréhagyma
petrezselyem

fokhagyma
4 dl rizstejföl
4 dkg zsír

Elkészítés:

A finomra vágott póréhagymát egy kevés zsíron aranysárgára pirítunk, hozzáadjuk a szeletelt gombát, sózzuk és meghintjük finomra vágott petrezselyemmel. Az elkészült gombához hozzákeverjük az előzőleg megfőzött kölest és annyi köleslisztet, hogy formázható legyen. A masszából gombócokat formázunk. és sós vízben kifőzzük. Egy serpenyőben felhevítjük a zsírt, beletesszük a vékony szeletekre vágott fokhagymát, kissé megpirítjuk, sóval ízesítjük, hozzáöntjük a rizstejfölt és felforraljuk. A megfőtt gombócokat azonnal, frissen tányérra tesszük, és a fokhagymamártással tálaljuk.
Laktató, finom egytálétel. A köles nem hizlal, nagyon értékes gabonaféle.




Megjegyzések