Gombás-májas töltött dagadó.

Gombás-májas töltött dagadó.
hozzávalók / 8 adag

A dagadóhoz:
1 kg sertésdagadó (óriási, felszúrva)
A fűszerezéshez
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
2 gerezd fokhagyma
majoranna ízlés szerint.

A töltelékhez:
1 ek sertészsír
2 nagy fej vöröshagyma
0.5 csokor petrezselyem
10 gerezd fokhagyma
0.5 kg darált sertéshús
0.5 kg gomba (darált)
0.5 kg csirkemáj (darált)
3 db tojás
3 db zsemle (száraz)
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
majoranna ízlés szerint.

A töltelék belekeverése után 2 részre lehet osztani, az egyikből lehet húsos palacsintát készíteni, a másik felét tovább ízesíteni a tölteléknek.
Ha nem vesszük ketté a tölteléket, akkor 2 nagyobb dagadóba is sok!
Ha egy dagadót szeretnénk tölteni a töltelék fele is elegendő!!!

Elkészítés:
A dagadót kívül-belül jól befűszerezzük. Félre tesszük, amíg a tölteléket elkészítjük.
Zsíron megpirítjuk a hagymát a petrezselyemzölddel és a fokhagymával.
Rádobjuk a húst, amivel fehéredésig pirítjuk.
Ezután jöhet a máj és végül a gomba is.
Fűszerezzük és belefőzzük-sütjük a felvert tojásokat.
Hozzáadjuk az áztatott, kinyomkodott zsemléket, jól összedolgozzuk és megtöltjük vele a dagadót.
Tepsibe tesszük, a tetejét jól megkenjük zsírral, egy kis vizet öntünk alá, alufóliával letakarjuk és mehet a forró sütőbe. Kb 1,5-2 órát sütjük.
Krumplipürével, rizibizivel, zőldsalátával, lilakáposztával lehet tálalni!


Megjegyzések