Receptek pont Neked - LEVESEK

Alföldi betyárgulyás
Hozzávalók
·        25 dkg sertéshús
·        10 dkg füstölt szalonna
·        6 db krumpli
·        1  sárgarépa
·        1 fej hagyma
·        1 szál petrezselyem gyökér
·        1 teáskanál pirospaprika
·        15 dkg csiperke gomba
·        kis csokor petrezselyem zöld
·        1 szál lestyán levél
·        só, frissen őrölt bors
·        kanál totutejföl
·        csipetke, vagy galuska
Elkészítése
A szalonnát felkockázzuk, és kisütjük. A zsírján megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd a kockára vágott húst átforgatjuk rajta, amíg megfehéredik.
Hozzákeverjük a pirospaprikát, felengedjük vízzel, míg éppen csak ellepi és egy kicsi  sót és  hozzáadjuk a borsot. Lassú tűzön főzzük addig, míg a hús kezd puhulni. Ekkor kerül bele a felkarikázott (kockázott) répa, a gyökér, majd később a krumpli is.

A tejfölt, a felszeletelt gombát, és az apróra vágott petrezselyem zöldet  hozzátesszük, valamint csipetkét, vagy galuskát főzünk bele.

Képtalálat a következőre: „alföldi betyárgulyás”


Bazsalikomos, cukkini krémleves, tartalmasan

Melegben remek étel, és persze szezonja is van.
Elkészítés: A kevés kacsazsíron fonnyasszuk meg az újhagymát, majd adjuk hozzá a kis kockákra vágott cukkinit is. 3-4 percig pirítsuk együtt, pár kanállal tegyünk félre a tálaláshoz, majd a többit öntsük fel zöldség alaplével. Sózzuk, borsozzuk, főzzük készre, majd botmixerrel pürésítsük. Keverjük bele a felvert egész tojásokat, a finomra vágott kaprot és bazsalikomot, és már készen is vagyunk. Tálalásnál adjuk hozzá a félre tett cukkini kockákat.

Hozzávalók:
  • ·         kacsazsír,
  • ·         só,
  • ·          fekete bors,
  • ·         pár szál újhagyma,
  • ·         5-6 db cukkini,
  • ·         kb. 1,5 liter zöldség alaplé,
  • ·         3 egész tojás,
  • ·         friss kapor
  • ·          bazsalikom



Cukkini leves


5 közepes zsenge cukkinit megpucolunk, hosszába, 4-be, majd 1 cm darabokra vágunk, és vízben - hogy épp ellepje közepesre /még harapható legyen, és nem pépes puha!/ főzzük. 
Édesítőszerrel, pici sóval szegfűszeggel és fahéjjal (egész jobb, mert nem színezi meg a levest!) ízesítjük. Kivesszük a cukkini 3/4-ét ez kerül a levesbe "gyümölcsként". A többit még főzzük jó puhára, vegyük ki a szegfűszeget és az egész fahéj rudat, majd turmixszoljuk össze, még 1-2 kanál rizsliszttel sűríthetjük, majd öntsük fel kb 1-1,5 liter kókusztejjel. Tegyük bele a félretett cukkinit, és csavarjunk bele 1 egész citrom levét. Kókusztej házilag: 25 dkg kókuszreszeléket felöntöm vízzel, hogy ellepje, 20 percig főzöm, majd össze turmixszolom, felöntöm 1- 1,5 liter felforralt vízzel, ízesítem édesítővel, sóval és leszűröm. kb. 1 hétig eláll hűtőben! 

Képtalálat a következőre: „cukkini krémleves”

Megjegyzések