Alföldi betyárgulyás
Hozzávalók
·
25 dkg sertéshús
·
10 dkg füstölt szalonna
·
6 db krumpli
·
1 sárgarépa
·
1 fej hagyma
·
1 szál petrezselyem gyökér
·
15 dkg csiperke gomba
·
kis csokor petrezselyem zöld
·
1 szál lestyán levél
·
só, frissen őrölt bors
·
kanál totutejföl
·
csipetke, vagy galuska
Elkészítése
A szalonnát felkockázzuk, és kisütjük. A zsírján megpirítjuk az apróra
vágott hagymát, majd a kockára vágott húst átforgatjuk rajta, amíg
megfehéredik.
Hozzákeverjük a pirospaprikát, felengedjük vízzel, míg éppen csak ellepi és
egy kicsi sót és hozzáadjuk a borsot. Lassú tűzön főzzük addig, míg
a hús kezd puhulni. Ekkor kerül bele a felkarikázott (kockázott) répa, a
gyökér, majd később a krumpli is.
A tejfölt, a felszeletelt gombát, és az apróra vágott petrezselyem zöldet
hozzátesszük, valamint csipetkét, vagy galuskát főzünk bele.

Bazsalikomos, cukkini
krémleves, tartalmasan
Melegben remek étel, és persze szezonja is van.
Elkészítés: A kevés kacsazsíron fonnyasszuk meg az újhagymát, majd adjuk hozzá a kis kockákra vágott cukkinit is. 3-4 percig pirítsuk együtt, pár kanállal tegyünk félre a tálaláshoz, majd a többit öntsük fel zöldség alaplével. Sózzuk, borsozzuk, főzzük készre, majd botmixerrel pürésítsük. Keverjük bele a felvert egész tojásokat, a finomra vágott kaprot és bazsalikomot, és már készen is vagyunk. Tálalásnál adjuk hozzá a félre tett cukkini kockákat.
Elkészítés: A kevés kacsazsíron fonnyasszuk meg az újhagymát, majd adjuk hozzá a kis kockákra vágott cukkinit is. 3-4 percig pirítsuk együtt, pár kanállal tegyünk félre a tálaláshoz, majd a többit öntsük fel zöldség alaplével. Sózzuk, borsozzuk, főzzük készre, majd botmixerrel pürésítsük. Keverjük bele a felvert egész tojásokat, a finomra vágott kaprot és bazsalikomot, és már készen is vagyunk. Tálalásnál adjuk hozzá a félre tett cukkini kockákat.
Hozzávalók:
- · kacsazsír,
- · só,
- · fekete bors,
- · pár szál újhagyma,
- · 5-6 db cukkini,
- · kb. 1,5 liter zöldség alaplé,
- · 3 egész tojás,
- · friss kapor
- · bazsalikom
Cukkini
leves
5 közepes zsenge
cukkinit megpucolunk, hosszába, 4-be, majd 1 cm darabokra
vágunk, és vízben - hogy épp ellepje közepesre /még harapható legyen, és nem
pépes puha!/ főzzük.
Édesítőszerrel, pici sóval szegfűszeggel és fahéjjal
(egész jobb, mert nem színezi meg a levest!) ízesítjük. Kivesszük a cukkini 3/4-ét
ez kerül a levesbe "gyümölcsként". A többit még főzzük jó puhára,
vegyük ki a szegfűszeget és az egész fahéj rudat, majd turmixszoljuk össze, még
1-2 kanál rizsliszttel sűríthetjük, majd öntsük fel kb 1-1,5 liter
kókusztejjel. Tegyük bele a félretett cukkinit, és csavarjunk bele 1 egész
citrom levét. Kókusztej házilag: 25 dkg kókuszreszeléket felöntöm vízzel, hogy
ellepje, 20 percig főzöm, majd össze turmixszolom, felöntöm 1- 1,5 liter
felforralt vízzel, ízesítem édesítővel, sóval és leszűröm. kb. 1 hétig eláll
hűtőben!

Megjegyzések
Megjegyzés küldése