Cukkini álmok :) (tócsni, fasírt, lekvár, fasírt, sajt)

Cukkinis tócsni
                                 

A nyár egyik nagy slágere a cukkini, amiből a cukkini imádók ilyenkor nem győznek eleget enni.
Sütve, rántva, grillezve, mindenhogy nagyon finom, azonban van egy másik recept, ami az összes többinél nagyobb sikert arat, bárhol is készüljön el.
A cukkini tócsni a neve ennek az ételnek, ami hasonlóképpen készül, mint a jól ismert tócsni, azonban itt a cukkini lesz a fő összetevő.

HOZZÁVALÓK:

  • 1 nagy cukkini (kb. 2 kg)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • bors
  • pirospaprika
  • liszt (rizs és kukoricaliszt keveréke)
  • 2 tojás
  • 4 dl zsír a sütéshez.
ELKÉSZÍTÉS:

A cukkinit hámozzuk, magjait kikaparjuk, és lereszeljük nagy lyukú reszelőn. A hagymát is hozzáreszeljük, beleütjük a tojást. A fokhagymát belereszeljük, a petrezselyemzöldet kicsire aprítjuk és hozzáadjuk. Összekeverjük ízlés szerint a fűszerekkel, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy közepes sűrűségű legyen.
Serpenyőben felhevítjük a zsírt, és kb. 2 evőkanálnyi masszát belepúpozunk, és a kanállal megfelelő vastagságig lapítgatjuk. Vékonyabban ropogósabb lesz. Papírtörlőre szedve, lecsöpögtetve frissen tálaljuk. 2 dl totu,vagy rizspehely tejfölbe reszelünk fokhagymát, sózzuk, a legfinomabb mártogató hozzá.

Cukkinis fasírt
Képtalálat a következőre: „cukkinis fasírt”

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 közepes cukkini
  • 2 tojás
  • 5 dkg cukkini sajt
  • 3 evőkanál kukorica pehely (ledarálva)
  • 1 marék petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • zsír

Elkészítés ideje:

Elkészítés: 10 perc, pihentetés: 30 perc, sütés: 20 perc

Elkészítés:

A cukkinit jól tisztítsd meg, és akár a héjával, akár nélküle reszeld le. Kicsit sózd be, majd hagyd állni fél óráig. Utána nyomkodd ki a levét. Keverd össze jó alaposan a tojással, a lereszelt fokhagymával, az apróra vágott petrezselyemmel és a cukkini sajttal. Közben kóstold meg, elég sós-e, ha nem, tegyél még bele egy kicsit.

Formázd kedved szerint. Készíthetsz belőle golyókat, pogácsákat is. Végül jól hempergesd meg a ledarált kukorica pehelybe. Egy serpenyőben forrósíts zsírt, és süsd ki a zöldséges fasírtokat. Ne tömd meg túlságosan az edényt. Ha a fasírtok egyik oldala jól megsül, forgasd át őket. Kiszedés után papírtörlőn csöpögtesd le.



Cukkini lekvár!

1 kg cukkinit meghámozva apróra vágni, nagyon kevés vízzel puhára párolni, majd ha teljesen elforrt a leve, lekell turmixolni. Tettem hozzá 25 ml folyékony édesítőt, egy citrom kifacsart levét és egy dzsemfixet 3:1-ben ( az van a tasakra írva,hogy édesítőszerrel is elkészíthető) Ez az alap. Én még variáltam egy kis fahéjjal, szegfűszeggel, így is nagyon finom. (Lehet kapni fűszerezett-fahéj,szegfűszeg)3:1-ben dzsemfixet.



Cukkínibe töltött fasírt bundázva,(barna rizsliszt, tojás, kukorica pehely) zeller zsírban kisütve és hozzá paradicsom.  A cukkinit 1 cm vastagságúra felszeleteljük, magházát kivágjuk, picit sózzuk és közepébe töltjük a fasírt húst, majd bundázzuk és zsírban kisütjük!


Cukkini sajt
  • 2 db közepes (zsenge) cukkini,
  • 1 dl víz
  • 1 mokkáskanálnyi só
  • 1-2 gerezd fokhagyma vagy egyéb zöld fűszer(elhagyható)
  • 3 púpos evőkanál natúr zselatin (ez épp egy csomag)
  • 1 evőkanál friss citromlé
  • 1 evőkanál kacsazsír
A cukkinit meghámozzuk, felkockázzuk, betesszük a fazékba, felöntjük vízzel,teszünk hozzá mokkáskanálnyi sót majd fedő alatt pár percig puhára pároljuk. Leszűrjük, és turmixgépbe simára turmixszoljuk. Ezután mehet hozzá a zselatin, (amit langyos vízben, a leszűrt léből egy kevéssel feloldunk) zsír, citromlé, fokhagyma és ezekkel is összeturmixoljuk. Egy formát kibélelünk folpackkal és a meleg masszát beleöntjük. Éjszakára hűtőbe tesszük, másnap szépen szeletelhető.
Többször megcsináltam. Utóbbit egy fej lilahagymával,2 gerezd fokhagymával, pici chili paprikával ízesítettem. Ezeket nagyon apróra zúztam és így került a turmixba. Nagyon finom, pikáns. Pirítóssal igazi fűszeres csemege.




Megjegyzések