Cukkinis tócsni
A nyár egyik nagy slágere a cukkini, amiből a cukkini imádók ilyenkor nem
győznek eleget enni.
Sütve, rántva, grillezve, mindenhogy nagyon finom, azonban van egy másik recept, ami az összes többinél nagyobb sikert arat, bárhol is készüljön el.
A cukkini tócsni a neve ennek az ételnek, ami hasonlóképpen készül, mint a jól ismert tócsni, azonban itt a cukkini lesz a fő összetevő.
Sütve, rántva, grillezve, mindenhogy nagyon finom, azonban van egy másik recept, ami az összes többinél nagyobb sikert arat, bárhol is készüljön el.
A cukkini tócsni a neve ennek az ételnek, ami hasonlóképpen készül, mint a jól ismert tócsni, azonban itt a cukkini lesz a fő összetevő.
HOZZÁVALÓK:
- 1 nagy cukkini (kb. 2 kg)
- 1 nagy fej hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só
- bors
- pirospaprika
- liszt (rizs és kukoricaliszt keveréke)
- 2 tojás
- 4 dl zsír a sütéshez.
A cukkinit hámozzuk, magjait kikaparjuk, és lereszeljük nagy lyukú reszelőn. A hagymát is hozzáreszeljük, beleütjük a tojást. A fokhagymát belereszeljük, a petrezselyemzöldet kicsire aprítjuk és hozzáadjuk. Összekeverjük ízlés szerint a fűszerekkel, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy közepes sűrűségű legyen.
Serpenyőben felhevítjük a zsírt, és kb. 2 evőkanálnyi masszát belepúpozunk, és a kanállal megfelelő vastagságig lapítgatjuk. Vékonyabban ropogósabb lesz. Papírtörlőre szedve, lecsöpögtetve frissen tálaljuk. 2 dl totu,vagy rizspehely tejfölbe reszelünk fokhagymát, sózzuk, a legfinomabb mártogató hozzá.
Cukkinis fasírt
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 közepes cukkini
- 2 tojás
- 5 dkg cukkini sajt
- 3 evőkanál kukorica pehely (ledarálva)
- 1 marék petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- zsír
Elkészítés ideje:
Elkészítés: 10 perc, pihentetés: 30 perc, sütés: 20 perc
Elkészítés:
A cukkinit jól tisztítsd meg, és akár a héjával, akár nélküle reszeld le. Kicsit sózd be, majd hagyd állni fél óráig. Utána nyomkodd ki a levét. Keverd össze jó alaposan a tojással, a lereszelt fokhagymával, az apróra vágott petrezselyemmel és a cukkini sajttal. Közben kóstold meg, elég sós-e, ha nem, tegyél még bele egy kicsit.
Formázd kedved szerint. Készíthetsz belőle golyókat, pogácsákat is. Végül jól hempergesd meg a ledarált kukorica pehelybe. Egy serpenyőben forrósíts zsírt, és süsd ki a zöldséges fasírtokat. Ne tömd meg túlságosan az edényt. Ha a fasírtok egyik oldala jól megsül, forgasd át őket. Kiszedés után papírtörlőn csöpögtesd le.
Cukkini lekvár!
1 kg cukkinit
meghámozva apróra vágni, nagyon kevés vízzel puhára párolni, majd ha teljesen
elforrt a leve, lekell turmixolni. Tettem hozzá 25 ml folyékony édesítőt, egy
citrom kifacsart levét és egy dzsemfixet 3:1-ben ( az van a tasakra írva,hogy
édesítőszerrel is elkészíthető) Ez az alap. Én még variáltam egy kis fahéjjal,
szegfűszeggel, így is nagyon finom. (Lehet kapni
fűszerezett-fahéj,szegfűszeg)3:1-ben dzsemfixet.
Cukkínibe töltött
fasírt bundázva,(barna rizsliszt, tojás, kukorica pehely) zeller zsírban
kisütve és hozzá paradicsom. A
cukkinit 1 cm vastagságúra felszeleteljük, magházát kivágjuk, picit sózzuk és
közepébe töltjük a fasírt húst, majd bundázzuk és zsírban kisütjük!
Cukkini sajt
- 2 db közepes (zsenge) cukkini,
- 1 dl víz
- 1 mokkáskanálnyi só
- 1-2 gerezd fokhagyma vagy egyéb zöld fűszer(elhagyható)
- 3 púpos evőkanál natúr zselatin (ez épp egy csomag)
- 1 evőkanál friss citromlé
- 1 evőkanál kacsazsír
Többször megcsináltam. Utóbbit egy fej lilahagymával,2 gerezd fokhagymával, pici chili paprikával ízesítettem. Ezeket nagyon apróra zúztam és így került a turmixba. Nagyon finom, pikáns. Pirítóssal igazi fűszeres csemege.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése