A recept: egy csésze
kölest két csészényi vízbe megfőzünk (olyan állagot kell kapni, mint a
tejbegríz), kicsit ki kell hűteni,majd belekeverünk 20 dkg kókuszreszeléket és ízlés
szerint édesítőt (én öt púpozott evőkanál eritritet tettem). Ezt a masszát
kézzel jól kidolgoztam, majd kétfelé tettem. Az egyik felébe pár kanál kókusztejport,
a másik felébe pedig holland kakaóport tettem. Vizes kézzel kigombócoztam és
megforgattam kókuszreszelékbe (a vizes kéz fontos, mert különben nem ragad rá a
kókusz).
Tipp: a kakaós masszát
lehet ízesíteni kevés főzött kávéval, egy csipetnyi mandula aromával, a fehéret
pedig cseppnyi vanília aromával. Ez utóbbiak reg-enorozóknál elhagyandó!!


Kókusztej!
10 dkg kókuszreszeléket este felönteni
annyi vízzel, ami ellepi! Reggel egy kevés víz hozzáadásával (megduzzad
teljesen) feltenni főni, folyamatos keverés mellett 5-6 percig jól át kell
főzni. Közben felforralni 1 liternyi vizet, ami majd kell a hígításhoz. A
felfőzött kókuszreszeléket turmixba önteni, 5-6 percig turmixszolni, majd egy
műanyag sűrű szitát tálkára tenni, beleönteni a kókuszpépet és folyamatosan
öntve hozzá a felforralt vizet, jól át kell nyomkodni,hogy csorogjon ki belőle
a lé!!! Ebből a mennyiségből 1 liternyi tej lesz, ami hűtőben 4-5 napig eláll.
Lehet ízesíteni csipetnyi sóval, v., édesítővel, v. vaníliával, de natúr is nagyon finom. Felhasználható kávéba, főzéshez,
süteményekhez és nagyon fincsi madártejet lehet készíteni belőle!
A megmaradt kókusz reszeléket fel lehet használni kókuszgolyónak, vagy
kókuszos sütikbe.

Megjegyzések
Megjegyzés küldése