Köles felfújt

KÖLES FELFÚJT

Hozzávalók:
2 bögre hántolt köles (összesen 5 dl, kb. 350 g)
6 bögre kókusz, vagy rizs tej (1.5 liter)
5 tojás sárgája
édesítő ízlés szerint-eritrit, stevia
1 citrom leve
5 tojás fehérje
A kölest kimértem, szűrön 3x átmostam, majd feltettem a kókusztejjeltejjel-vízzel- főni. Néha ránéztem, kevergettem, főleg a vége felé kell odafigyelni. 15-20 perc után lekapcsoltam a gázt, lefedtem, és így hagytam hűlni.
Nem kell teljesen kihűteni, csak langyosra. Ekkor felvertem az 5 tojásfehérjét kemény habbá, a tojások sárgáját pedig édesítővel habosítottam kissé. Nem írtam édesítő mennyiséget, mert ezt tényleg ízlés, és azt vettem észre nyírfacukor kérdése is. Van olyan, amiből jóval kevesebb kell.
A citrom levét kifacsartam, hozzáöntöttem a köleshez, majd a tojások sárgáját, legvégül a habot kevertem hozzá. Kerek, 24 cm átmérőjű, sütőpapírral kibélelt formában sütöttem.
Kb. 40 perig sült 180 fokon, légkeverésen. Sárgarépa lekvárral, citrom lekvárral, cukkini lekvárral ehetjük, de gránátalmának szépséges rubint vörös húsával is díszíthetjük.

Gránátalma szósz:  Egy kis edényben eritritet olvasztunk, majd a kimagozott gránátalmát beleszórjuk, és belefacsarjuk 1 citrom levét.
Hagyjuk sziruposodni,majd egy kis vizet öntünk alá,ezzel tovább sűrítjük.
Nagyon finom bármihez öntetnek, akár húsokhoz is.

Megjegyzések