Variációk káposztára


Képtalálat a következőre: „göngyölt lila káposzta”

Húsos-gombás göngyölt lila/kel káposzta

HOZZÁVALÓK:
8 nagy levél lila/kel káposzta
60 dkg darált sertéshús
2 szelet kenyér
1 kicsi fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
12 dkg csiperkegomba
5 evőkanál zsír

frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem
1 szál friss rozmaring
2 evőkanál zsír a sütéshez
Elkészítés
Elkészítés: A káposztaleveleket sós, forró vízben roppanósra főzzük, majd lecsepegtetjük, kihűtjük. A kenyereket hideg vízbe beáztatjuk, kézzel kinyomkodjuk. A megmosott gombát kicsi cikkekre vágjuk, zsíron megpirítjuk, kihűtjük.
Az előkészített káposztalevelek vastag levélerezetét, éles késsel vékonyan levágjuk. Ezután a töltelékhez a darált húst keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a kinyomkodott kenyeret, az aprított vöröshagymát és fokhagymát, a pirított gombát, sóval, borssal, az aprított petrezselyemmel, rozmaringgal ízesítjük, és jól összedolgozzuk.

A tölteléket 8 részre osztjuk, a káposztalevél felénk eső részére tölteléket teszünk, a káposztalevél két szélét ráhajtjuk, majd szorosan felcsavarjuk.
Végül kizsírozott tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, 
forrón tálaljuk.



Káposztás röszti.

Hozzávalók:
    Képtalálat a következőre: „káposztás röszti”
  • édeskáposzta ,egy kis zsíron megpirítani (mint a káposztás tésztához) , hagyni kihűlni.
  • 1 tojás,
  • rizsliszt,
  • só, bors és fokhagyma ( reszelve )
Ezeket jól összedolgozni, kevés forró zsírban ki sütni!.
A tetejére fokhagymás,zöldfűszeres TOTU tejfölt tehetünk!
Természetesen,bármilyen zöldséggel elkészíthetitek,pl. cukkinivel,karfiollal,brokkolival,céklával,sárgarépával,zellerrel.. és ezek ötvözésével is! Finom,gyorsan elkészíthető,a család is imádni fogja!



Egytálétel- Erdélyi káposzta
ERDÉLYI Lucskos káposzta

Hozzávalók:
    Képtalálat a következőre: „lucskos káposzta főzelék”
  • 1-1,20 kg fejes káposzta,
  • 1 kg sertés fejhús vagy oldalas, esetleg csülök.
  • 4 + 4 dkg zsír,
  • 4 dkg rizsliszt,
  • kis kávéskanál füszerpaprika,
  • 3 dkg hagyma,
  • só,
  • késhegynyi törött bors,
  • nyáron 1 db zöldpaprika,
  • 1-2 db paradicsom,
  • 1 csomag kapor,
  • 1 ágacska csombor,
  • 1-2 evő-kanál citromlé
  • 2 dl rizspehely v. totu tejföl.
Elkészítés:
A húst gondosan megmossuk, megsózzuk, lábasban 4 dkg zsírban minden oldalát megpirítjuk, majd 1-2 dl forró víz aláöntésével fedő alatt kb. 40 percig pároljuk. Ekkor megfelelő nagyságú, ép zománcú edénybe tesszük a húst, zsírját felöntjük 1 liternyi vízzel, jól átforraljuk, a lábas oldaláról is lekaparjuk a rozsdaszínű üledéket és a zsíros húslevet a húsra öntjük. A kaprot, csombort jól megmossuk, fehér cérnával összekötözzük, a húshoz adjuk, ugyancsak hozzátesszük a finomra vágott hagymát. A megtisztított, megmosott káposztát 4 ujjnyi széles cikkekre vágjuk, torzsáját úgy vágjuk ki, hogy egy vékony torzsalemez a leveleket összetartsa,. A forrásban levő húsos léhez adjuk, felforrás után megsózzuk és mérsékelt tűzön, egyenletesen forraljuk. Amikor félpuha, hozzáadjuk a mosott, tisztított, karikára vágott zöldpaprikát, hámozott felszeletelt paradicsomot. Amikor a hús és káposzta majdnem puha, rózsaszínű, paprikás rántást készítünk, a tűzről lehúzva, simára keverjük, hozzászűrjük a káposzta levét, elkeverjük, ráöntjük a káposztára és óvatos rázogatással, a káposztacikkek, fakanállal való emelgetésével elosztjuk benne. Vigyázzunk, hogy a káposztacikkek egyben maradjanak. Mérsékelt tűzön nagyon jól összefőzzük, legalább 10-12 percig. Kiemeljük az összekötözött kaprot, csombort, a káposztát enyhén friss citrommal megsavanyítjuk, főzelékes tálba tesszük, megtejfelezzük és a bennefőtt húst tetszetősen felszeletelve rárakjuk. Igen jóízű, ha a hússal 8-10 dkg füstölt szalonnát is főzünk benne.

Megjegyzések