Karfiolcicege
A karfiolos
ételek közül nálunk ennek van a legnagyobb keletje! Nem lehet megunni ezt a
csodás ízt!
Hozzávalók
§ 1 kg karfiol,
§ 3 tojás,
§ 4 kanál liszt,
§ őrölt bors,
§ currypor,
§ só;
§ a sütéshez zsír
Elkészítés
Kis lyukú
reszelőn lereszelem a karfiolt, és összekeverem a liszttel, a tojással meg a
fűszerekkel. Forró zsírban lepényeket sütök belőle. Tejföllel vagy salátával
adom asztalra.
Karfiol kenyér
Hozzávalók:
ELKÉSZÍTÉS:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és tegyél sütőpapírt egy tepsire.
Szedj rózsáira egy fél fej karfiolt, mosd meg, és tedd egy késes aprítóba. Addig morzsold, míg rizsszerű állaga nem lesz. Forralj fel egy lábos vizet, és mikor lobog a víz, dobd bele a karfiolt. Főzd egy percig, majd szűrd le. A morzsát tedd egy tiszta konyharuhába és nyomkodd ki belőle a felesleges vizet.
Tedd hozzá a tojást, lisztet és a fűszereket, majd formázz kis lapokat a sütőpapírra a keverékből. Süsd 10 percig, majd óvatosan fordítsd meg és pirítsd még 7 percig a másik oldalát. Remek diétás kenyeret kapsz így.Vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni.
Ha ropogósabban szereted, egy palacsintasütőben kicsit még egyesével átpiríthatod.
Karfiolnokedli
Hozzávalók:
30 dkg karfiol
20 édesburgonya
1 fej hagyma
tojás
tönköly vagy rizs liszt ahogy a tészta kívánja
kevés zsír
só
Elkészítés:
Kevés zsíron pirítsd meg a hagymát, majd párold meg rajta az apróra vágott zöldségeket, sózd meg. Amikor minden szépen megpuhult, turmixold össze az egészet, ez a pép lesz a nokedlitészta alapja. Mehet bele a tojás, a rizs liszt ki milyen lisztet használ és ízlés szerint még só. A nokedlit a szokásos módon szaggasd ki.
Frissen, forrón tálald.
A zöldség párolásakor pedig némi darált húst is mehet bele, hogy tápértéke teljesebb legyen.
Karfiol pogácsa-
Köretnek is jó.
Finom és csak néhány alapanyagra van hozzá szükségünk, ajánlom mindenkinek!
Hozzávalók:
1 fej karfiol
2 tojás
3-4 evőkanál rizsliszt (amennyit felvesz)
3 evőkanál rizstejföl
1 teáskanál rozmaring
só, bors
zsír a kisütéshez
Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és egy edénybe tesszük. Robotgéppel pépesítjük, hozzáadjuk a tojásokat, a fűszereket, a lisztet, a rizstejfölt és jól összekeverjük. Kis pogácsákat formálunk belőle és forró zsírban mind a két oldalát megsütjük.
Finom és csak néhány alapanyagra van hozzá szükségünk, ajánlom mindenkinek!
Hozzávalók:
1 fej karfiol
2 tojás
3-4 evőkanál rizsliszt (amennyit felvesz)
3 evőkanál rizstejföl
1 teáskanál rozmaring
só, bors
zsír a kisütéshez
Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és egy edénybe tesszük. Robotgéppel pépesítjük, hozzáadjuk a tojásokat, a fűszereket, a lisztet, a rizstejfölt és jól összekeverjük. Kis pogácsákat formálunk belőle és forró zsírban mind a két oldalát megsütjük.
Karfiolrizs
A karfiolt szedd rózsáira és
zöldségaprítóban vagy turmixgépben törd össze. Csak rövid ideig nyomd az
indítógombot, 1-2 mp alatt ugyanis apró szemcsés lesz a karfiol állaga, és itt
meg is kell állnod. Nem szabad, hogy pépes legyen a végeredmény!
A karfiolrizst kevés kacsazsíron pirítsd
le. Sóval, borssal, esetleg fokhagymával ízesítsd. Végül szórd meg friss
zöldpetrezselyemmel. Az a fantasztikus benne, hogy így elkészítve egyáltalán
nincs karfiolíze a karfiolnak. A morzsalékos karfiolrizs nem puha, mint a
párolt vagy főtt karfiol, darabkái kíméletes pirítás mellett roppanósak
maradnak.
Élmény vele a vacsora!
Tehetsz hozzá tetszés szerint apróra vágott pritaminpaprikát, de cukkinit is, így igazán színes tiritarka karfiolrizsed lesz, szemet gyönyörködtető és igazán egészséges köret!
Tehetsz hozzá tetszés szerint apróra vágott pritaminpaprikát, de cukkinit is, így igazán színes tiritarka karfiolrizsed lesz, szemet gyönyörködtető és igazán egészséges köret!
Karfiol röszti
Hozzávalók:
1 nagy fej karfiol
1-2 evőkanál rizsliszt
1-2 tojás
zsír a sütéshez
tetszés szerinti zöldfűszerek, hagyma, kapor
só, bors
1 nagy fej karfiol
1-2 evőkanál rizsliszt
1-2 tojás
zsír a sütéshez
tetszés szerinti zöldfűszerek, hagyma, kapor
só, bors
A nyers karfiolt aprítóban felaprítjuk, lobogó vízben 1 percig főzzük, majd
leszűrjük és konyharuhára szedjük, dehidratáljuk Majd összekeverjük a
hozzávalókkal. Sózzuk, borsozzuk, akár vegyíthetjük más felaprított zöldséggel
is, pl. sárgarépával, cukkínivel, céklával.
Serpenyőben kevés zsírt hevítettünk. (A zsiradék ne legyen túl forró, inkább lassabban süljön, hogy a közepe ne maradjon nyers.) A zsírba evőkanálnyi adagokat teszünk és mindkét oldalát ropogósra sütjük.
TOTU-ból fokhagymás, zöldfűszeres tejfölt készíthettek a tetejére!
Serpenyőben kevés zsírt hevítettünk. (A zsiradék ne legyen túl forró, inkább lassabban süljön, hogy a közepe ne maradjon nyers.) A zsírba evőkanálnyi adagokat teszünk és mindkét oldalát ropogósra sütjük.
TOTU-ból fokhagymás, zöldfűszeres tejfölt készíthettek a tetejére!
Karfiol sajt!
Finom, krémes,jól szeletelhető.!
Hozzávalók:
25 dkg Cocomas tejszín
35 dkg párolt karfiol,- én nem mértem, egy kisebb fejet használtam fel
15 dkgTo-tu (tojásfehérje túró 4 db .tojás fehérjéből)
3 dkg kacsazsír,
1 dkg himalája só.
20 g friss citromlé,
6 dkg natúr zselatin (két csomaggal használtam fel)
Elkészítés:
A cocomast és a kacsazsírt felmelegítjük, a zselatint a karfiol levéből elvett kb. 1 dl meleg lével feloldottam. Ezután mindent beleraktam a turmixgépbe és krémesre turmixoltam. Folpackkal kibéleltem az őzgerincformát és melegen beleöntöttem a sajtot. Bármilyen formába lehet önteni, akár muffinba is. Nincs kókusz és karfiol íze. Hasonlít a medvesajthoz. Ez natúr! De lehet fűszerezni pl. fokhagymával, snidlinggel vagy friss zöld fűszerekkel.
Késhegynyi kurkumával adhatunk neki egy kis sárgás szint.:)
Annak aki egyáltalán nem ehet tejterméket, ez a sajt egy igazi kincs. Lehet szeletelni,reszelni, felkockázva salátákba is kiváló.:) Pirítósra szeletelve, paradicsommal- mennyei!!!
Megjegyzések
Megjegyzés küldése