Variációk túrógombócra


:Képtalálat a következőre: „túrógombóc”

TÚRÓGOMBÓC/TOTU-val,kukoricadarával/

Hozzávalók:
  • 50 dkg TOTU túró
  • 2 maréknyi zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 1 vanília kikapart belseje
  • 1 dl TOTU tejföl
  • csipetnyi só
  • kukoricadara
  • eritrit
  • zsír
  • zsemlemorzsa

Elkészítés:

A túrót jól összetörjük, majd picit sózzuk, aztán beletesszük a tojást . Miután ezzel megvagyunk, annyi kukoricadarát teszünk hozzá, hogy az formálható legyen (ne legyen lágy), de sok darát sem jó beletenni, mert akkor a gombócok nagyon kemények lesznek.
Jól összedolgozzuk, közben egy serpenyőben kevés zsíron megpirítjuk a zsemlemorzsát.
A már jól kidolgozott alapanyagunkból tenyérben közepes gombócokat formázunk, majd óvatosan belehelyezzük a forrásban lévő vaníliás vízbe ( ha lehet közepes és ne túl erős lángon főzzük, nehogy szétmenjenek a gombócok ). Amikor a gombóc feljön a víz tetejére az jelenti, hogy készen is van. A megpirított zsemlemorzsába beleforgatjuk,eritritet szórunk a tetejére és totu tejföllel tálaljuk, de akár répalekvárral leöntve,vagy kókuszreszelékbe hempergetve is egy fantasztikus étel, vagy desszert is lehet.
TOTU azaz TOJÁSFEHÉRJE TÚRÓ
Hozzávalók
2l víz
2 citrom leve (vagy helyettesíthető részben aszkorbinsavval)
6 közepes méretű tojás fehérjéje
3 csipet só
Elkészítés
Felforraljuk a vizet a citromok levével, felverjük a tojásfehérjét a sóval, de csak addig amíg kifehéredik, nem kemény habbá.
Ezután beleöntjük és elkezdjük kevergetni, összetörve a habot. 10 percig kell kevergetve főzni, hogy túróíze legyen. Ezután már csak le kell szűrni

2.TOTU TEJFÖL
Ha ezt aprítóban vagy turmixgéppel krémmé daráljuk, tejfölt kapunk!



KÖLES-TÚRÓGOMBÓC hétvégi desszert kúrázóknak! 

Képtalálat a következőre: „köles túrógombóc”

Hozzávalók:
  • 150 g köles beáztatva
  • 150 g kukoricadara
  • 1 bio citrom héja és leve
  • növényi tejpor (kókusz)
  • vanília
  • zsemlemorzsa, piritott kenyér vb.zsemle ledáralva
  • zsiradék (ghee, kacsazsír stb)
  • eritrit, v. sztevia édesítő
  • tisztított víz


Elkészítés:
Az áztatott kölest és a kukoricadarát háromszoros mennyiségű vízben megfőzzük, majd ízesítjük a citrommal, vaníliával és a tejporral. Lefedve fél órát hagyjuk állni, közben a zsemlemorzsát pirítsuk meg kacsazsíron és ebbe forgassuk a kölesgombócokat, amit fagylaltos kanál segítségével formázhatunk. Cocomas kókusztejszinnel, fahéjas eritrittel tálalhatjuk.

Megjegyzések