Omlós sertéstarja, fűszeres tarja

Finom, omlós sertéstarja

A húsokat felszeleteljük (8 szelet) és az alábbi páclébe forgatjuk.

4 kanál olvasztott zsír, 
3-4 kanál paradicsom püré,
 6 cikk reszelt fokhagyma, 
só, 
bors, 
pici csilipaprika.

Ezeket jól kikeverjük, majd a hússzeleteket egyenként belemártjük és egymásra rakjuk egy zárható edénybe. Éjszakára hűtöbe tesszük,majd másnap átrakni tepsibe! Én szeleteltem rá egy nagy fej vöröshagymát, és egy paradicsomot, fedővel lefedtem és mehet a sütőbe. Amikor félig megsült megfordítani és így sűtni még fedő alatt,amikor jó puha a fedőt levesszük és pirosra sütjük. Nagyon finom, omlós husit kapunk,amit bármilyen körettel, zöldsalátával tálalhatunk.


Fűszeres tarja, velesült körettel!
1 kg. szeletelt tarja
1,5 kg burgonya
4 lila hagyma
8 gerezd fokhagyma
1 ek mustár
2 tk grill fűszerkeverék
2 tk piri-piri fűszerkeverék
frissen őrölt bors

zsír
Elkészítése:
A húst a fogyasztás előtt 3-4 nappal korábban bepácoljuk. A pácolást minimum 1 nappal korábban el kell végezni, de minél jobban közelítjük a 3-4 napot, annál porhanyósabb és ízletesebb lesz a sült hús.
A húsokról a túlzottan zsíros széleket eltávolítjuk, az inas részeket keresztben bevágjuk.
Egy lezárható fedelű edénybe rétegenként lerakjuk, minden réteget megkenünk mustárral, sózzuk, majd megszórjuk a fűszerkeverékekkel. A legfelső réteget végül leöntjük olvasztott setés zsírral, hogy ne kapjon levegőt. Lefedjük a tetejével, és hűtőbe tesszük.
A fogyasztás napján egy tepsit kizsírozunk, elrendezzük benne a megpucolt és felezett krumplit. Sózzuk, és darálok rá kevés borsot. Egyenletesen elosztjuk rajta a megtisztított fokhagymagerezdeket és a negyed cikkekre vágott lila hagymát. Befedjük a bepácolt húsokkal, ráöntjük a fűszeres zsírt, és alufóliával lefedve, 200 fokon 60 percig sütjük, majd a fóliát eltávolítva és még 20 percig.
A vele sült körettel és friss salátával tálaljuk.
Tipp:
A piri-piri egy csilipaprika neve. Az őrleményéből készült fűszerkeveréknek is ez a neve, ami az alábbi összetevőkből áll: chili, fokhagyma, limelevél, oregano, tengeri só, citrompor.
Pikáns, citrusos, enyhén tüzes íze sertéshez, szárnyasokhoz, és halakhoz passzol.


Megjegyzések