Töltött oldalas
Hozzávalók:
1,5 kg egyben hagyott sertés
oldalas
só, bors
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl víz vagy sör
ízlés szerint csípős édesítő (házi vagy Édes Anna/Erős Pista)
só, bors
2 gerezd fokhagyma
1,5 dl víz vagy sör
ízlés szerint csípős édesítő (házi vagy Édes Anna/Erős Pista)
A töltelékhez:
fél dl zsír
1 fej vöröshagyma aprítva
2 gerezd fokhagyma szétnyomva
20 dkg sertésmáj apróra vágva
4 db pirított zsemle beáztatva, kinyomkodva
2 egész tojás
fél tk őrölt kömény
1 csokor petrezselyem felaprítva
só, bors
ha igényli akkor kevés zsemlemorzsa
2 egész tojás
fél tk őrölt kömény
1 csokor petrezselyem felaprítva
só, bors
ha igényli akkor kevés zsemlemorzsa
A húst csont felett felszúrjuk, minél nagyobb zsebet készíttetünk rá. Megmossuk és a fűszerekkel alaposan beízesítjük. Félre tesszük és közben elkészítjük a tölteléket.
Zsíron megfuttatjuk a hagymát, rátesszük a májat és összesütjük. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd hozzáadjuk a beáztatott, majd kinyomkodott zsemléket, az aprított petrezselymet, a tojásokat és a többi fűszert. Jó alaposan összedolgozzuk, és az oldalasba töltjük. Nem kell nagyon feszesre tömni. Ha elkészültünk vele akkor a rést hústűvel lezárjuk.
A kimaradó tölteléket a hús mellé halmozzuk. Aláöntjük a vizet vagy a sört, és lefedjük alufóliával.
200 fokra előmelegített sütőben puhulásig pároljuk, majd fedetlenül 180fokon pirosodásig sütjük. Ha kihűlt a csontok mellett remekül szeletelhető.
Töltött padlizsán.
Készíthetjük húsmentesen is, a húst gombával és paprikával helyettesíthetjük.
Készíthetjük húsmentesen is, a húst gombával és paprikával helyettesíthetjük.
Hozzávalók
1,50 kg padlizsán,
20 dkg sonka vagy füstölt hús,
15 dkg főtt vagy sült hús (szárnyas, sertés, borjú),
5 dkg zsemlemorzsa,
2 tojás,
1 dkg só,
késhegynyi törött bors,
10 dkg zsír, (lehet kacsa, v. sertés)
1 dl olvasztott zsír,
1 citrom.
Elkészítés
A megtisztított padlizsánokat hosszában félbevágjuk és citrommal azonnal átdörzsöljük, hogy meg ne feketedjenek. Kacsa, vagy sertés zsírban nem túl puhára pároljuk. Kiszedjük az edényből, a magvas részét fa- vagy műanyag kanállal kikaparjuk. Abban a zsírban, amelyben a padlizsánt pároltuk, beletesszük a padlizsán belsejét, a megdarált sonkát, húst, összekeverjük morzsával, megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az összehabart tojásokat, jól eldolgozzuk és mérsékelt tűzön, állandó keveréssel 10 percig pároljuk. Megtöltjük a félbevágott padlizsánokat, zsírral kikent tűzálló edénybe helyezzük; olvasztott zsírban morzsát pirítunk, bevonjuk vele a, megtöltött padlizsánokat és mérsékelt sütőben 20 percig sütjük. Tölthetjük sült húsvagdalékkal vagy gombával is.
Bulgurral töltött padlizsán, vagy cukkini
A padlizsánt nem kell meghámozni ahhoz, hogy előcsalogassuk semmihez sem hasonlító, kellemes ízét, elkészítésének egyetlen titka az, hogy felhasználás előtt be kell sózni és állni hagyni, hogy kiengedje a levét. Természetesen a sózás a vágott felületeken értendő, a feldolgozástól függően karikákra, hosszába, vagy egyéb módon történő felszeletelés utáni teendő....
Hozzávalók / 4 adag
2 db padlizsán
10 dkg bulgur
1 db tojás
2 gerezd fokhagyma
10 dkg cukkini, v. karfiolsajt,
1 db leveskocka
só, bors, ízlés szerint.
A padlizsán kikapart "húsa" felhasználható rizottóba, lecsóba, fasírtba, krémbe (felhasználásig hűtsük, vagy fagyasszuk le).
Padlizsán helyett cukkini is használható
Illik hozzá az oregano és a bazsalikom is.
Elkészítés
A bulgurt kétszeres vízzel feltesszük főni a leveskockával, kb. 15 perc alatt megfő.
A padlizsánt megmossuk, végeit eltávolítjuk és hosszában kettévágjuk.
A padlizsán vágott felületeit enyhén besózzuk és félretesszük, amíg levet ereszt.
Apróra szeljük a fokhagymát, felkockázzuk a sajtot.
Ha a padlizsán elkezdte kiengedni a levét, konyhai törlővel leitatjuk, majd csónak alakra kikaparjuk a belsejét (alul és minden oldalon 1-1 cm "húst" hagyva).
Ha a bulgur megfőtt, egyenletesen elkeverjük benne a fokhagymát, a sajtot sót, pici borsot, és a tojást.
A csónakokat bőségesen megtöltjük 40-45 perc alatt 180 fokon (4-es fokozat) megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy a padlizsán megsült-e)
A padlizsánt nem kell meghámozni ahhoz, hogy előcsalogassuk semmihez sem hasonlító, kellemes ízét, elkészítésének egyetlen titka az, hogy felhasználás előtt be kell sózni és állni hagyni, hogy kiengedje a levét. Természetesen a sózás a vágott felületeken értendő, a feldolgozástól függően karikákra, hosszába, vagy egyéb módon történő felszeletelés utáni teendő....
Hozzávalók / 4 adag
2 db padlizsán
10 dkg bulgur
1 db tojás
2 gerezd fokhagyma
10 dkg cukkini, v. karfiolsajt,
1 db leveskocka
só, bors, ízlés szerint.
A padlizsán kikapart "húsa" felhasználható rizottóba, lecsóba, fasírtba, krémbe (felhasználásig hűtsük, vagy fagyasszuk le).
Padlizsán helyett cukkini is használható
Illik hozzá az oregano és a bazsalikom is.
Elkészítés
A bulgurt kétszeres vízzel feltesszük főni a leveskockával, kb. 15 perc alatt megfő.
A padlizsánt megmossuk, végeit eltávolítjuk és hosszában kettévágjuk.
A padlizsán vágott felületeit enyhén besózzuk és félretesszük, amíg levet ereszt.
Apróra szeljük a fokhagymát, felkockázzuk a sajtot.
Ha a padlizsán elkezdte kiengedni a levét, konyhai törlővel leitatjuk, majd csónak alakra kikaparjuk a belsejét (alul és minden oldalon 1-1 cm "húst" hagyva).
Ha a bulgur megfőtt, egyenletesen elkeverjük benne a fokhagymát, a sajtot sót, pici borsot, és a tojást.
A csónakokat bőségesen megtöltjük 40-45 perc alatt 180 fokon (4-es fokozat) megsütjük (tűpróbával ellenőrizzük, hogy a padlizsán megsült-e)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése