VADAS MARHA
ZSEMLEGOMBÓCCAL -
RECEPT A JAVÁBÓL
HOZZÁVALÓK
80 dkg hátszin, fehérpecsenye vagy felsál
60 dkg vegyes zöldség, felkarikázva (sárgarépa, fehérrépa, kevés zeller, karalábé)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
negyed citrom héja
só
frissen őrölt tarka bors
A zsemlegombóchoz:
3 piritott zsemle, vagy kenyér,
2,5 dl kókusztej
2 evőkanál kacsazsír
25 dkg rizsliszt-kukoricaliszt keveréke,
2 tojás
kk.szódabikarbóna,
só
Elkészítés:
A húst felszeleteljük, a szeleteket
kissé kiklopfoljuk, a széleket több helyen kicsit bevagdosva (hogy ne ugorjanak
össze), sózzuk, borsozzuk, és mindkét oldalukon hirtelen 2-3 evőkanál zsíron
átsütjük.
A húsokat kiemeljük, a visszamaradt Zsírban a zöldségeket is alaposan megpirítjuk (8-10 perc), majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, és azt is kicsit lepirítjuk. Az elősütött húsokat visszahelyezzük a zöldségágy tetejére, rádobjuk a babérlevelet, a citromhéjat, sózzuk, borsozzuk, Saját levében – hús, zöldség enged elég levet – lassan pároljuk kb. 1,5-2 óráig. (A párolási idő alatt a köretet el lehet készíteni.)
A megpuhult húsokat és a babért kiszedjük, a zöldségeket merülőmixerrel összeaprítjuk, és kb. 1 csapott evőkanálnyi rizsliszttel és kevés pirospaprikával berántjuk a mártást. Ízlés szerint édesítővel, totu v. rizspehely tejföllel, citromlével ízesítjük, a hússzeleteket visszahelyezzük a mártásba, és lassan jól átforraljuk.
A zsemlegombóchoz a megpiritott zsemléket, vagy kenyeret apró kockára vágjuk, a zsíron folytonos kevergetés mellett rózsaszinűre pirítjuk. Felöntjük kb. 2,5 dl langyos kókusztejjel, amibe a szódabikarbónát belekeverjük.. Hagyjuk egy órát állni. Ezután beleütjük a 2 tojást, sózzuk, és annyi (rizs-kukorica) lisztet adunk hozzá, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk. 10 percig pihentetjük, majd vizes kézzel gombócokat formálva belőle, forró, sós vízben kb. 10 percig főzzük (néha óvatosan alákeverünk, hogy ne ragadjanak le).
A húsokat kiemeljük, a visszamaradt Zsírban a zöldségeket is alaposan megpirítjuk (8-10 perc), majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát, és azt is kicsit lepirítjuk. Az elősütött húsokat visszahelyezzük a zöldségágy tetejére, rádobjuk a babérlevelet, a citromhéjat, sózzuk, borsozzuk, Saját levében – hús, zöldség enged elég levet – lassan pároljuk kb. 1,5-2 óráig. (A párolási idő alatt a köretet el lehet készíteni.)
A megpuhult húsokat és a babért kiszedjük, a zöldségeket merülőmixerrel összeaprítjuk, és kb. 1 csapott evőkanálnyi rizsliszttel és kevés pirospaprikával berántjuk a mártást. Ízlés szerint édesítővel, totu v. rizspehely tejföllel, citromlével ízesítjük, a hússzeleteket visszahelyezzük a mártásba, és lassan jól átforraljuk.
A zsemlegombóchoz a megpiritott zsemléket, vagy kenyeret apró kockára vágjuk, a zsíron folytonos kevergetés mellett rózsaszinűre pirítjuk. Felöntjük kb. 2,5 dl langyos kókusztejjel, amibe a szódabikarbónát belekeverjük.. Hagyjuk egy órát állni. Ezután beleütjük a 2 tojást, sózzuk, és annyi (rizs-kukorica) lisztet adunk hozzá, hogy galuska keménységű tésztát kapjunk. 10 percig pihentetjük, majd vizes kézzel gombócokat formálva belőle, forró, sós vízben kb. 10 percig főzzük (néha óvatosan alákeverünk, hogy ne ragadjanak le).

Megjegyzések
Megjegyzés küldése