Ezerarcu köles

Az ezerarcú KÖLES
Hogyan készítsük el a kölest finoman?
A köles gyakori vendég a konyhámban. Szinte naponta készítem valamilyen formában. Sokan nem tudják, hogy milyen sok jó élettani hatása van, de emellett még az is fontos, hogy finom.
A köles nem igényel előzetes áztatást. Alaposan át kell mosni. Sokan nem szeretik az "illatát", ilyenkor én azt tanácsolom, hogy az átmosott kölest kevés zsiradékon pirítsuk át, és így főzzük meg. Maximum 3x mennyiségű vízzel kell elkészíteni. 15 perc alatt elkészül, utána még érdemes kicsit fedő alatt hagyni, hogy párolódjon.
LEVESBETÉT
Én rendszeresen használom levesbetétként. Tehát, míg korábban galuskát vagy egyéb tésztát tettem a levesbe, most már kölest. Borsóleveshez, zöldségleveshez, de a bablevesbe is kölest tettem.
Az ÉDES KÖLES kását sűrűre főzöm és mellé öntöm a kókusztejet.
Kukoricadarával vegyesen szoktam ezt főzni, ez az édes puliszka. Mindenképpen próbáljátok ki.
Itt óriási lehetőségek vannak. Tehetünk hozzá kókuszreszeléket, fűszerezhetjük fahéjjal, gyömbérrel, vaníliával vagy akár szegfűszeggel.
Kínálhatunk hozzá cukkinilekvárt,vagy megszórhatjuk édesítővel kevert fahéjjal,kókusszal.
A SÓS KÁSA alapja mindig valamilyen zöldség. Én szeretem, ha sokszínű, ezért a narancssárga répa és valamilyen zöld zöldség (pl. brokkoli, zöldbab), vagy cékla,  lila káposzta mindig kerül bele. A fűszerezéssel mindig más-más íz világ kerekedik ki belőle, és a végén ne felejtsük el a friss fűszernövényeket sem. A spenótos köleskása is nagyon finom.
GOMBÓCOK készítése. Ennek alapja a sűrűre főzött köles kása. Egy tojás, rizsliszt vagy kukorica prézli,só,zöldfűszerek,vagy póréhagyma,petrezselyem kerülhet bele tetszés szerint.
KÖRETEK,EGYTÁLÉTELEK.
Zöldséges raguk kiváló párosítása a köles, de a chilis babhoz is sokszor köles kerül!!  Nagyon finom a medvehagymás köles is, melyet akár gombócozni is lehet. A hamis burgonyapüré alapja is a köles.
KRÉMEK,KENCÉK
Nagyon finom pl. a köles körözött.



Megjegyzések