Bejegyezte:
Fitten-karcsún
–
- Link lekérése
- X
- Más alkalmazások
Hagymás bab serpenyős raguval
Ehhez az ételhez egy hőálló edényre (pl cserépedény) és egy nagyobb serpenyőre lesz szükség. Igazán laktató egytálétel ami egy hétköznapi vagy akár egy hétvégi ebéden is megállja a helyét. Egy könnyű gyümölcsös leves után tökéletes főétel választás.
Hagymás bab serpenyős raguval
Hozzávalók 4 főre:
500 g fehér gyöngybab
3 nagy fej vöröshagyma
15 dkg kolozsvári szalonna (vagy más, húsos szalonna)
1-1,5 tk. só (ízlés szerint)
2 kk. pirospaprika
1/2 kk. őrölt bors
víz
2 ek. olaj vagy zsír
1 db babérlevél
3 nagy fej vöröshagyma
15 dkg kolozsvári szalonna (vagy más, húsos szalonna)
1-1,5 tk. só (ízlés szerint)
2 kk. pirospaprika
1/2 kk. őrölt bors
víz
2 ek. olaj vagy zsír
1 db babérlevél
A raguhoz:
30 dkg füstölt főtt sonka (vagy tarja)
10 kg kolozsvári szalonna
1/2 szál házi parasztkolbász
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek. olaj vagy zsír
3-4 db tojás
30 dkg füstölt főtt sonka (vagy tarja)
10 kg kolozsvári szalonna
1/2 szál házi parasztkolbász
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek. olaj vagy zsír
3-4 db tojás
Elkészítés:
A babot előző este, de minimum a főzés előtt 3 órával hideg vízbe beáztatjuk.
A tojásokat keményre megfőzzük, megpucoljuk, félretesszük.
Ha máz nélküli cserépedényt (Römertopf) használunk, vízbe áztatjuk 20 percre mielőtt megtöltjük és a sütőbe helyezzük.
A szalonnát csíkokra vágjuk és a zsiradékon megpirítjuk. Félidőben hozzáadjuk az apóra vágott vöröshagymát is és üvegesre pároljuk. Rászórjuk a paprikát és félre húzzuk. A cserépedénybe tesszük, összekeverjük a babbal, majd sóval, borssal ízesítjük.
A szalonnát csíkokra vágjuk és a zsiradékon megpirítjuk. Félidőben hozzáadjuk az apóra vágott vöröshagymát is és üvegesre pároljuk. Rászórjuk a paprikát és félre húzzuk. A cserépedénybe tesszük, összekeverjük a babbal, majd sóval, borssal ízesítjük.
Felöntjük annyi vízzel amennyi ellepi (a vizet sütés közben pótolni kell, mert ha kiszárad az étel akkor nem lesz finom), beledobjuk a babérlevelet majd lefedve 170-175 fokon kb 1,5 órát sütjük.
Amíg a bab készül elkészítjük a feltétet.
Egy serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk a csíkokra vágott szalonnát, a felkockázott sonkát, a rusztikusra vágott hagymát és a kolbász karikákat. Úgy jó, ha szépen megpirulnak a sonka, szalonna és kolbász darabkák.
Egy serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk a csíkokra vágott szalonnát, a felkockázott sonkát, a rusztikusra vágott hagymát és a kolbász karikákat. Úgy jó, ha szépen megpirulnak a sonka, szalonna és kolbász darabkák.
Az elkészült puha bab tetejére halmozzuk, majd a főtt tojás gerezdjeivel díszítve kínáljuk. Friss kenyérrel az igazi.
- Link lekérése
- X
- Más alkalmazások
Megjegyzések
Megjegyzés küldése